Ev Yoğurdu Yapmanın Püf Noktaları

29-04-2021 10:36
Ev Yoğurdu Yapmanın Püf Noktaları

Ev Yoğurdu Yapmanın Püf Noktaları


Market yoğurtları genellikle koruyucu ve katkı maddesi içerdiğinden dolayı evde yoğurt yapmak, yoğurt tüketmenin en sağlıklı yoludur.


Ev yoğurdu yapılırken yapılan hatalar nelerdir, nelere dikkat edilmeli, hangi süt kullanılmalı? Hep birlikte yoğurt mayalarken neleri doğru neleri yanlış yaptığımızı görelim :)


Evde yoğurt yapmak zor gibi görünse de, bir kez yapınca işler çok kolaylaşıyor. Zaten bir kere o doğal, sağlıklı, ev yapımı yoğurdu kaşıklayınca, o tadı marketlerde satılanlardan bulamıyorsunuz. Ev de yaptığınız yoğurdun sulu olması veya çok çabuk ekşimesi gibi sorunlar yaşıyorsanız, yoğurt mayalarken birkaç hata yapıyor olabilirsiniz. Şimdi adım adım gidelim…


1- Ev Yoğurdu yapımında süt seçimi 

En önemli kuralsüt seçimidir. Yaptığınız yoğurda lezzetini verecek olan seçeceğiniz sütün kalitesidir. Sorulması gereken soru: ‘’Pastörize süt mü kullanılır yoksa çiğ süt mü?'' Pastorize süt ile de yoğurt yapılabilir. Fakat sütün ve yoğurdumuzun tüm faydalarından yararlanmak istiyorsak güvenilir ve hijyen kurallarına uyan, Ari İletme Belgesine sahip bir yerden temin ettiğiniz açık sütü kullanmanızı öneriyoruz. Yani alacağınız süt, taze ve çiğ süt olmalıdır. 

 

2- Süt nasıl kaynatılmalı?

Yapılan en bariz hata sütün yeterince kaynatılmamasıdır. Çelik bir tencerede, orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır. Eğer ısıyı ölçecek bir cihaza sahip değilseniz serçe parmağınızı süte batırarak test edebilirsiniz. Eğer hafiften parmağınızı ısırırcasına bir sıcaklık hissediyorsanız sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Burada yapılan en büyük hata sütü olması gereken sıcaklıktan çok sıcak ya da çok soğuk halde mayalamaktır.


3- Nasıl bir maya kullanmalıyım?

Doğal ve lezzetli bir yoğurt elde etmek istiyorsak maya seçimi de en az süt kadar önem taşır. Aynı pastorize sütler gibi mayamızın da hazır yoğurt olmaması önemlidir. Helke çiğ sütünüzün yanında vereceğimiz doğal maya, istediğiniz kıvamda ve doğallıkta bir yoğurt elde etmenizi sağlacaktır. Mayanız hafif ekşi bir tada sahip ise küçük bir kesme şeker ilave ederek eldeki yoğurdu tatlandırabilirsiniz. Bu sayede elde edeceğiniz yoğurt daha tatlımsı bir tada sahip olabilecektir.


4-Yoğurt yaparken maya miktarı ne kadar olmalı?

Ev yapımı yoğurtta ortalama 1 litre süte karşılık 1 yemek kaşığına yakın yoğurt mayası kullanılmalıdır. Aldığınız süt miktarına uygun mayayı servis arkadaşlarımız ücretsiz olarak sizin için getirecekler. 


5- Maya süte nasıl eklenir?

Yoğurt yapımının her aşaması önemlidir. Ilınan süte maya direkt karıştırıp da yapabiliriz. Ancak; kaymağı bozulmamış bir sütün kenarından biraz yer açarak mayayı ilave edip aynı yerden uzun bir kaşık ile o yoğurdu kaymağı bozmadan zeminden karıştırarak yaparsak yoğurdumuz hem çok daha kıvamlı hem çok daha kaymaklı olur.


6- Yoğurt yapılacak sütü tencerede nasıl muhafaza etmeliyiz?

Mayaladığımız sütü tencerede muhafaza etmenin önemi büyüktür. Ilık halde bulunan sütümüzü yukarıda belirttiğimiz şekilde mayaladıktan sonra; üzerini delikli bir kap ile (bu bir kevgir de olabilir) kapatarak altını ve üstünü büyük bir sofra beziyle sarıp sarmalayacağız. Yoğurdumuz eğer kısa bir süre sonra bize lazım ise 50 derecede ısıtılmış ve soğumaya bırakılmış bir fırına koyabiliriz. Çünkü sütün yavaş yavaş soğuması gerekmektedir. Soğumaya bırakılan yoğurdu kıpırdatmadan en az 4 saat boyunca bekletilmesi önemli bir detaydır. 4 saat sonra yoğurdumuz mayalanmış olacaktır. Elde edilen yoğurdu çok hareket ettirmeden alıp buzdolabında bekletmeliyiz. Bu süre 1 gün olursa, yoğurdumuz daha susuz ve katı bir kıvamda olacaktır. Doğal ve sağlıklı yoğurt elde etmek istiyorsak kaçınmamız gereken hatalar ve dikkat etmemiz gereken püf noktalar bunlardan ibarettir.


Afiyet olsun!


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.